Babeczki, prosty kolorowy deser na każdą okazję. Ostatnio zainteresowałam się tym tematem kiedy przygotowywałam u siebie w domu małe party. Szukałam deseru który stosukowo będzie prosty w wykonaniu a jednocześnie kolorowy i fantazyjny. Te słodkie ciastka okazały się trafem w samą dziesiątkę. Nie dość że każda początkująca kucharka bez problemów może je upiec, to w ich tworzeniu ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Są ich tyle rodzaji, że aż trudno zliczyć: od ciastek z kawałkami czekolady, orzechów, bakalii, aż przez te z różnokolorowymi masami i owocami. W dodatku w sklepach można kupić do nich tyle kolorowych, cukrowych, lukrowych cukierków, kwiatków i innych dekoracji, że robiąc nawet 1000 babeczek, każda może być oryginalna, to bardzo ułatwia i ubarwia nam życie. Ale to jeszcze nie wszystko, babeczki ze względu na nieograniczoną procedurę ich wyrobu i wymyślną recepturę, także ze względu na panie, które dbają o linię są doskonałym wyjściem, jak to mówią ?dla każdego znajdzie się coś dobrego?;), tak i w tym wypadku wśród ciastek które mogą nawet zawierać w sobie ponad 500 kalorii, można znaleźć i takie, które posiadają ich zaledwie 50, to duża różnica. A wystarczy tylko zamiast na przykład podstawy z biszkoptu, dno foremki wypełnić otrębami, włożyć truskawki i dodać jogurt, proste, prawda? Aha, zapomniałam na początku o jeszcze kilku zaletach tych ciastek, wcale nie potrzeba czasem ich piec, to zależy jakich użyjemy składników, zawsze w zanadrzu można wykorzystać właśnie otręby lub kupne herbatniki albo biszkopty. I jeszcze jedno foremki. Na rynku też ich jest dość sporo od metalowych, które wykorzystujemy podczas pieczenia po papierowe w kolorze białym, różowym i jeszcze jakim tylko zapragniemy, a o przepis też tym bardziej nie jest trudno.