Wybieramy porcelanowy serwis obiadowy

Ładnie nakryty stół jest tak samo ważny jak przygotowane menu. Obrus, zastawa stołowa, sztućce nadają wspólnemu posiłkowi specjalnego znaczenia, zatrzymując rodzinę, przyjaciół na dłużej. Wspólny obiad dla wielu rodzin to jedyny czas dłuższych rozmów, w których porusza się sprawy ważne, umożliwiające rozwiązanie problemów bądź ustalenie wspólnych planów na przyszłość.

serwis obiadowy

Wybierając zastawę obiadową należy uwzględnić ilość osób spożywających wspólnie posiłek, wzornictwo oraz materiał wykorzystany do produkcji. Serwis obiadowy to komplet naczyń wykonany z tego samego materiału, o jednolitej formie i zdobieniach.

Materiały najczęściej wykorzystywane do produkcji serwisów obiadowych to: porcelana, fajans, porcelit, kamionka, szkło, rzadziej metal bądź materiały syntetyczne.

Ilość elementów w serwisie uzależniona jest wielkości kompletu. Serwis na 8, 12 i więcej osób składa się z: wazy, głębokich talerzy, dużych talerzy, półmisków, salaterek, sosjerki, solniczki, pieprzniczki, rawierki i kompotierek. Dodatkowo można spotkać filiżanki ze spodkami, dzbanek do parzenia kawy lub herbaty, cukiernicę, dzbanek do śmietany. Odpowiednia ilość elementów umożliwia podanie wszystkich dań, bez konieczności sięgania po inne naczynia. Serwisy na 24 osoby są dobrym rozwiązaniem dla dużej rodziny i osób organizujących duże imprezy. Odpowiednia ilość elementów zestawu pozwala ładnie zaaranżować stół, mając pewność, że w trakcie przyjęcia nie zabraknie naczyń.
Serwis na 6 osób oprócz talerzy wyposażony jest w jeden półmisek, czasami w filiżanki ze spodkami oraz sosjerkę. Chęć podania zupy wymaga albo postawienia garnka na stole, albo nalewania jej w kuchni i noszenia.
Serwis na 4 osoby, z małą ilością elementów służy do podawania potraw bezpośrednio na talerzu. Wadą takiego rozwiązania jest przebywanie gospodyni (gospodarza) w kuchni, oraz narzucenie wielkości podanych posiłków, nie zawsze trafnie.

Wzornictwo dostępnych serwisów obiadowych będzie doskonałym uzupełnieniem wnętrza. Dobrany do stylu, klasyczny lub nowoczesny podkreśli rangę wspólnych spotkań przy stole, nie tylko tych świątecznych.