Porcelana Chodzież – Designerski serwis kawowy i obiadowy

porcelana chodzież serwis kawowy

porcelana chodzież serwis kawowy

Porcelanę wynaleźli Chińczycy. Kiedy w Europie rozwijały się malarstwo i rzeźba, w dalekiej Azji doskonalono recepturę i proces wytwarzania tej szlachetnej odmiany ceramiki. Już w X wieku porcelana była dla tamtejszych ludzi czymś powszechnym. Nieliczne egzemplarze, które zachowały się do dnia dzisiejszego potwierdzają, że już tysiące lat temu jakość wytwarzanej przez Chińczyków porcelany była znakomita.

Na początku XIV wieku, drogą morską, porcelana zaczęła trafiać na europejskie stoły. Oczywiście pozwolić na taki luksus mogli sobie wówczas jedynie najzamożniejsi. Jej koszt przewyższał koszty srebra, a na handlu tym materiałem zbijano fortuny. Aż do XVIII wieku porcelana trafiała na europejskie stoły właśnie w ten sposób. Zainteresowania bogaczy przysporzył jej też przesąd mówiący, że naczynie z porcelany, po wlaniu do niej trucizny ulega zniszczeniu. Miała ona zatem zabezpieczać zamożnych ludzi przed działaniami wrogo im nastawionych osób. Początkowo do Europy trafiały pojedyncze naczynia, potem, stopniowo, importowano cale zestawy, jak na przykład serwis obiadowy, czy w późniejszych wiekach – serwis kawowy.

zestaw obiadowy porcelana chodzieżZainteresowanie procesem wytwarzania porcelany rósł z wieku na wiek. Europejczycy głowili się i głowili próbując odkryć tajemnice jej wyrobu. Udało im się to dopiero kilkaset lat później. Pierwsze jej odmiany udało się stworzyć na Starym Kontynencie pod koniec XVI wieku. Porcelana twarda zaczęła być wytwarzana w wieku XVIII. Generalnie, porcelanę wytwarzaną w Europie w XVIII wieku dzielimy na twardą – powstawała ona głównie w Europie środkowej i wschodniej (w tym na przykład porcelana chodzież) i miękką, która była powszechniejsza na Zachodzie i Południu. Porcelanę od samych początków bogato zdobiono. Każdy serwis obiadowy był misternie malowany. Jeśli wykonywano porcelanowe zamówienie, niejednokrotnie malowano na nim herb zleceniodawcy. Oprócz funkcji użytkowej, spełniała ona zatem również funkcję dekoracyjną. Taki piękny serwis kawowy, przy którym podejmowano gości pokazywał, że jego właściciel szczyci się wysoką pozycją społeczną.

Oprócz naczyń, takich jak między innymi serwis obiadowy, coraz częściej na stołach i meblach stawiano porcelanowe figurki i różnego rodzaje konstrukcje z tego szlachetnego surowca. Najbogatsi mogli poszczycić się kolekcjami liczącymi kilkaset elementów! Serwis kawowy, do herbaty, czy czekolady był tak samo popularny jak serwis obiadowy. Małe, dekorowane elementy wyglądały jak mini dzieła sztuki. W XIX wieku, który w Europie obfitował w wojny, jakość wytwarzanej porcelany spadła. Było to związane z ubożejącym w wyniku zbrojnych konfliktów społeczeństwem. Jako, że manufaktur wytwarzających naczynia z tej odmiany ceramiki działało już sporo, zaczęły one konkurować między sobą o klientów. Odbiło się to na jakości porcelany. Te zastawy, które wytwarzane były w Polsce odznaczały się nieco bardziej zachowawczym zdobieniem w porównaniu z zachodnią częścią Europy. Pod koniec XIX wieku zaczęto wymyślać nowe wzornictwo. Nie naśladowano już wcześniejszych motywów i stylów. Wymyślono nowoczesne techniki zdobienia, które nie były już aż tak czasochłonne i pozwalały na szybsze wytwarzanie porcelanowych wyrobów na dużą skalę. Ale po dziś dzień ręczne metody zdobienia, wymyślone przez Chińczyków wiele tysięcy lat temu uchodzą za najpiękniejsze i są najbardziej cenione przez koneserów.

Obecnie w Polsce wytwarzaniem naczyń z tego surowca zajmują się na przykład zakłady w porcelana chodzież, Ćmielowie, Wałbrzychu czy Jaworzynie Śląskiej. Nasze rodzime wyroby słyną z wysokiej jakości, oryginalnego wzornictwa i misternego wykonania. Nie musimy więc wydawać majątku i szukać wśród zagranicznych wytwórców, aby postawić na naszych stołach piękny, porcelanowy serwis obiadowy czy serwis kawowy.