Nowoczesne serwisy obiadowe i kawowe – Porcelana Krzysztof

porcelana-krzysztofWiększość z nas miała lub będzie miała okazję, by przygotować w naszym domu uroczyste przyjęcie dla gości. Urodziny, imieniny, rocznice, chrzciny czy komunie to właśnie takie wydarzenia, które wymagają od nas długich przygotowań. Jest to z pewnością spore wyzwanie i może przysporzyć nie lada kłopotów. Poza starannie skomponowanym menu, równie ważne jest nakrycie stołu. Dobrze nakryty stół nie tylko pięknie wygląda, ale jest też funkcjonalny i pozwala gościom na komfortowe spożywanie posiłków.

A zatem – jak rozmieścić serwisy obiadowe i sztućce? Poniżej znajdziecie kilka przydatnych wskazówek. Warto je zapamiętać, gdyż jest to wiedza potrzebna i przydatna w życiu. Znajomość zasad savoir-vivre’u jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziła. Ale przechodząc już do sedna – na środku miejsca przeznaczonego dla gościa powinniśmy postawić talerz przeznaczony na danie główne, a tuż za nim talerz do sałatek lub przystawek. Oczywiście najbardziej elegancko będzie prezentował się serwis z porcelana Krzysztof. Po stronie lewej od talerzy kładziemy serwetkę, widelec do dania głównego oraz osobny do przystawki. Natomiast po prawej stronie zostawiamy łyżkę do zupy, dania głównego oraz nóż. Nożyk do masła i talerzyk na pieczywo umieszczamy w lewym górnym rogu. Widelec do deserów razem z łyżeczką do herbaty kładziemy na wprost, nad talerzem głównym. W prawym rogu stawiamy kieliszek lub lampkę do wody, a tuż pod nią kieliszek na wino. Nieopodal powinna znaleźć się lampka na wino białe. Jeśli chcemy rozdysponować serwisy kawowe, to miejsce na filiżankę znajdujemy poniżej kieliszków na wino.

Oczywiście miejsca rozmieszczenia podane są dla ogólnej orientacji. Jeśli więc nie mamy w planach podawać jakiejś wymienionej potrawy czy napoju – po prostu nie nakrywamy stołu poszczególnymi naczyniami.

Pamiętajmy jednak, że nawet najpiękniejsze serwisy obiadowe lub też serwisy kawowe nie powinny stać na stole „w osamotnieniu”. Równie ważne jak nasza porcelana Krzysztof są czysty, idealnie wyprasowany i elegancki obrus, świece, które stworzą odpowiedni do okazji nastrój oraz kwiaty, najlepiej żywe, które będą swego rodzaju kropką nad „i”. Ważne jest także ułożenie serwetek. Najbardziej eleganckie są z materiału. Powinny być wykrochmalone i perfekcyjnie wyprasowane. Muszą one pasować do serwisy obiadowe i do całości zastawy, aby nie zepsuć ogólnego wrażenia. Jeśli nie czujemy się zbyt pewni w kwestii doboru serwetek, postawmy na klasykę i wybierzmy białe. Białe bowiem praktycznie zawsze się sprawdzą i będą dobrze wyglądały. Składanie serwetek również nie należy do najłatwiejszych, ale nie jest to wielka tajemnica i wiele technik, dokładnie i krok po kroku opisanych możemy znaleźć choćby w internecie.

Ponadto ważne jest aby odpowiednio rozplanować rozmieszczenie samych gości przy stole. Nie każdy bowiem pała sympatią do wszystkich członków rodziny czy do naszych znajomych, a nie chcemy chyba, by nasi goście czuli się niekomfortowo. Młoda osoba z pewnością znajdzie więcej tematów do rozmowy z kimś w podobnym wieku, a senior z chęcią wymieni się poglądami ze swoim rówieśnikiem. O tym należy bezwzględnie pamiętać, bo nawet najpiękniejsze serwisy kawowe i najstaranniej przygotowana zastawa oraz udekorowany stół nie uratują atmosfery przyjęcia, na którym goście będą w złym nastroju.

Jak więc widać, przygotowując przyjęcie musimy pamiętać o wielu kwestiach: począwszy od rozmieszczenia gości, poprzez dobranie menu, przygotowanie obrusu, świec, kwiatów i serwetek aż po odpowiednie rozmieszczenie tychże na stole i wkomponowanie ich w zastawę stołową.