Ceramiczna zastawa stołowa

porcelana-kahlaNaczynia ceramiczne stanowią najliczniejszą grupę naczyń stołowych. Używane są przede wszystkim do podawania potraw i napojów zarówno wyporcjowanych pojedynczych jak i w większej liczbie porcji. Do tej grupy zaliczamy między innymi talerze głębokie i płaskie rożnej wielkości, bulionówki, miseczki oraz filiżanki do zup i napojów gorących.

W zakładach gastronomicznych używa się najczęściej naczyń porcelanowych lub porcelitowych. W zakładach specjalistycznych, np. o charakterze ludowym, regionalnym (karczmy), używa się specjalnie stylizowanych naczyń z kamionki lub zdobionego fajansu zwanego majoliką. Materiał te nie wpływają na smak i zapach potraw, są odporne na zarysowania i działania środków chemicznych oraz słabo przewodzą ciepło. Zaletą tych naczyń jest też łatwe utrzymanie ich w czystości. Żaroodporne naczynia wykonane są z kamionki używane są do zapiekania i serwowania potraw. Zaletą tych naczyń jest to, że potrawy w nich podawane długo zachowują odpowiednią temperaturę. W sprawie kształtów i zdobnictwa przy doborze ceramiki stołowej należy kierować się jej przeznaczeniem.